آناخبر: سایت افشاگر ویکیلیکس گزارشی از افسر اطلاعاتی سیا منتشر کرده که نشان میدهد دانشجویان ایرانی در جمهوری آذربایجان زیر ذره بین سیا و سرویس امنیت دولت جمهوری آذربایجان هستند.
دستگاههای اطلاعاتی کشورهای متخاصم و حتی همسایه زیر بلیط آمریکا و رژیم صهیونیستی، علاوه بر رصد فعالیتهای دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور بدنبال تاثیرگذاری و یافتن فرصتی برای همراه کردن آنها با سیاستهای کشور متبوع یا دانه پاشی برای جذب و همکاری هستند.
افسر اطلاعاتی مستقر در دفتر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در جمهوری آذربایجان در مکاتبه محرمانه به شماره SECRET - 07BAKU392_a و تاریخ 9Apr 2007 20/1/1386 می نویسد:
بزرگترین گروه ایرانیان در خارج از کشور دانشجویان بورسیه هستند.اغلب دانشجویان ایرانی تبار آذری و فارس هستند. آمار دانشجویان ایرانی - آذری در جمهوری آذربایجان کمتر و حدود 700 الی 800 نفر است. اما در مقابل تعداد دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در ارمنستان 3000 نفر می باشد.
گزارش SIMO نشان می دهد که دستگاه اطلاعاتی ایران دقیقا بر این گروه ها نظارت می کند.
مرکز فرهنگی ایرانیان در باکو برای سازماندهی انجمن دانشجویان ایرانی تلاش میکند.
با توجه به بررسی دقیق دستگاه اطلاعاتی ایران، خبرنگاران ادعا می کنند که بیشتر دانشجویان ایرانی به جای استفاده از تلفن برای ارتباط با داخل و دوستان و فامیل از ایمیل یا پیام متنی (چت) استفاده می کنند. (ما از وجود روزنامه ها، وب سایت ها یا وبلاگ های دانشجویی مطلع نیستیم.)
اغلب دانشجویان بورسیه ایرانی مرد هستند و از 20 تا 30 سال سن دارند. آن ها در دانشگاه های محلی مشغول به تحصیل کرده اند.
در حالیکه فعالیت های ایرانیان در خارج از کشور (جمهوری آذربایجان) دچار بی نظمی، تشدد آرا، اختلاف و تک روی است اما حضور رسمی جمهوری اسلامی ایران در این کشور این چنین نیست.
دیپلمات ها و کارکنان امور فرهنگی سفارت ایران در جمهوری آذربایجان بسیار فعال هستند و از روابط عمومی بالایی برخوردارند.
دیپلمات های ایران تمرکز و تلاش هایشان را در درجه اول بر تأثیرگذاری بر شهروندان جمهوری آذربایجان متمرکز کرده و از هر فرصتی برای کاهش گرایش جمهوری آذربایجان به غرب و آمریکا استفاده می کنند.
افشار سلیمانی، سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان حضور گسترده در رسانه ها و شبکه های تلویزیونی این کشور داشت و همیشه به زبان آذربایجانی صحبت می کرد.
ناصر حمیدی زارع، سفیر جدید ایران در باکو همچنین از قوم آذری است. وی قبلا به عنوان کنسول ایران در نخجوان خدمت کرده است. او کمتر شناخته شده است. وی در دوران حکومت خود در نخجوان ، حضور رسانه ای نسبتا کمی داشت.
در نقطه مقابل و خارج از امور دیپلماتیک ایران و مراکز فرهنگی رسمی سفارت، وزارت اطلاعات ایران و نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دنبال نظارت بر امور هستند و فعالیت های خود را در میان دانشجویان بورسیه و سایر گروه های فرهنگی و سیاسی قوم آذری دنبال می کنند.
سرویس اطلاعاتی جمهوری آذربایجان از سال ۲۰۱۱ با استخدام شماری از هکرها و متخصصان سایبری اسرائیلی تمامی فعالیتهای اینترنتی درون کشور را زیر نظر و در قبضه خود درآورده است.
به زعم گروههای مخالف، این سرویس حتی ایمیلهای ردوبدل شده شهروندان و افراد مقیم در جمهوری آذربایجان را هم کنترل میکند.
از سال ۲۰۱۲ تمامی مکالمات انجام گرفته در جمهوری آذربایجان از طریق تلفنهای همراه نیز توسط این سرویس شنود و کنترل میشوند. این شنود حتی گفتوگوهای انجام شده از طریق اسکایپ را شامل میشود و تفاوتی هم نمیکند که تلفنهای همراه با چه سیستم عاملی از اندروید و آیاواس گرفته تا ویندوز- کار میکنند، چون همه آنها از فیلتر این سرویس عبور خواهند کرد.
نهادهای امنیتی جمهوری آذربایجان قراردادی به ارزش سه میلیون دلار با یک شرکت اسرائیلی برای کنترل سایبری و فضای مجازی به امضا رساندهاند.
این کنترل به حدی است که به محض انتشار مطلبی علیه دولت علی اف یا شخصیتهای مملکتی، این مساله به سرعت پیگری میشود و آیپی کامپیوتری که آن مطلب مذکور را منتشر کرده مشخص و با فرد خاطی برخورد میشود.
کنترل در رابطه با رسانههای مکتوب هم اعمال میشود و سرویس اطلاعاتی جمهوری آذربایجان اجازه انتشار هیچ نوع مطلبی را در مخالفت یا حتی انتقاد از دولت الهام علی اف نمیدهد.